Gusta de Jong Van Oppen

Gusta de Jong Van Oppen

Q&A

Hoe kwam je in aanraking met Workforce Management?

Als Agent bij TNT Express kreeg ik de kans om back up te worden van de toenmalige Planner. Workforce Management stond voor daar nog in de kinderschoenen. Samen hebben wij de methodiek eigen gemaakt en in de organisatie geïntroduceerd.


Je allereerste werkgever

Oei, dat is echt al heel lang geleden…. Mijn allereerste baantje was in een supermarkt. Ik werd daar de eerste vrouwelijke groenteboer. Niet omdat ik nu zo graag groenteboer wilde worden, maar omdat deze functie vrij was en ik graag wilde stoppen met school. Groen schort voor dus en sjouwen met dozen bananen en karren aardappelen…


Wat vind je het leukst van Workforce Management?

WFM leent zich voor zowel complexe oplossingen als quick fixes. Je werkt heel methodisch en rekenkundig en tegelijkertijd ben je, vind ik pas echt goed wanneer je in staat bent om onverwachte, creatieve oplossingen te bedenken voor (toch vaak) hetzelfde probleem.


Waarom kies je nu nog steeds voor het vak Workforce Management

Het vak heeft mij gekozen. Ik ben er ingerold jaren geleden zonder dat ik wist wat het was. Maar het sluit naadloos aan op hoe ik ben. Of ik nu op de broodafdeling van de supermarkt of in een customer care center werk, ik wil het proces zo optimaal als mogelijk vormgeven. Efficiënt gebruik van uren, materiaal en resources, het zit in mijn DNA.


Wat heeft Workforce Management jou geleerd?

Ik heb geleerd mij steeds te verplaatsen in de belangen van de operatie en vanuit de WFM methodieken mee te denken aan een optimalisatie van hun processen en resultaten. Na zoveel jaren in Workforce Management streef ik er naar om uit de rigiditeit te blijven. Ik zie dat veel collega’s vergeten dat WFM een aanvulling is op de organisatie en dat niet iedereen de toegevoegde waarde hiervan direct ziet of begrijpt. Ik heb geleerd niet bang te zijn om feedback te vragen en om de samenwerking op te zoeken vanuit vakmanschap.


Waar heb je voor Spril gewerkt?

Mijn CV is lang en divers. Mijn laatste werkgever voor Spril is Basic-Fit. Ik mocht hier twee jaar aan het WFM-team bouwen als Manager WFM.

Favoriete opdracht?

In theorie? Daar waar ik een team mag leren hoe ze hun WFM taken nog beter kunnen uitvoeren. Leren wat de toegevoegde waarde is van hun functie en taken en ze leren hoe ze hun kennis en kunde op een plezierige manier over kunnen brengen aan de operatie.


Wat doe je graag naast je werk

Mijn passie voor voeding en gezondheid zorgde ervoor dat ik een opleiding voor voedingscoach deed. Ik mag nu voedingsadviezen geven en doe dit graag. Ik ben vaak in de sportschool te vinden voor een krachtraining of ik pik een lesje Pilates mee. En ik werk soms als vrijwilliger op het TT-circuit in Assen.


Favoriete film

Met stip op 1: Braveheart met Mel Gibson.


Favoriete muziek

Oei, die is lastiger… Favoriet is wat mijn stemming mij ingeeft. Maar je mag altijd een nummertje van Disturbed, Metallica of Marillion opzetten. Daar ga je nooit mee mis. James Bay en Ed Sheeran om heerlijk mee te zingen tijdens het koken, ABBA en Dolly Parton om een klein energiek dansje op te doen. Country is er met de paplepel ingegoten en doet het goed in de auto op de lange afstanden.


Favoriete eten

Uit eten: sushi! Verder voor negentig procent van de tijd graag vers en gezond. Al laat ik af en toe ook met plezier een pepperoni pizza bezorgen op zondagavond. Ik ben dol op koffie. Echt, met een flinke, goeie kop koffie doe je me een heel groot plezier!