Spril Consult Panel voor WFM en Personeelsplanning

#sprilhelpt – de top 5 van onze belangrijkste tips in WFM en Personeelsplanning.

Update 22 april 2020

Het Spril Consult Panel is en blijft beschikbaar.

Nu de maatregelen van dit land voor de komende periode ten aanzien van de crisis bekend zijn gemaakt, kunnen organisaties weer hun (tijdelijke) balans opmaken, plannen wijzigen of verlengen en/of nieuwe anti-corona-ideeën bedenken en uitvoeren.

De vrijheid van de een mag niet ten koste gaan van de gezondheid van de ander

Een snelle versoepeling van de maatregelen is niet van toepassing. Dit is het dilemma wat onze maatschappij de komende tijd zal blijven beheersen. De overheid maakt hierin de afgewogen keuzes en kiest, logisch, om de volksgezondheid voor economisch herstel te laten gaan. Dat maakt dat de druk op de zorg onverminderd hoog blijft.

Er zijn hoopgevende signalen. Dat we over de piek heen zijn. Er wordt al wel voorzichtig gekeken hoe de reguliere zorg in sommige ziekenhuizen weer kan worden opgestart en dit brengt weer nieuwe uitdagingen met zich mee. Zo ook in de planning. Ons advies is en blijft: zorg voor rust en duidelijkheid in de planning.

De komende periode blijft het Spril Consult Panel voor iedereen beschikbaar met vragen over WFM en Personeelsplanning.

Spril Consult Panel

Top 5

Workforce Management en Personeelsplanning zijn van cruciaal belang, nu en straks als we door de coronacrisis heen zijn. We hebben een selectie gemaakt van de belangrijkste aandachtspunten, die we vanuit de markt hebben vernomen en die we bij onze klanten op tafel hebben gelegd, hebben besproken en hebben ingezet of zijn gestart.

 1. Capaciteitsplanning maak “plus-min” scenario’s
 2. Ploegendiensten verminder risico’s op besmetting door met vaste teams per dienst te werken
 3. Mini flexschillen – Plan flexpoolmedewerkers waar het kan voor langere termijn in, hoe minder beweging tussen teams hoe beter
 4. Bescherm de fulltimers – Zorg ervoor dat de fulltimers nu niet altijd alleen maar de zwaarste taken krijgen en daarmee een groot risico lopen ziek te worden
 5. De Verkeerstoren – Organiseer één centrale plaats in de organisatie waar de status van alle roosters samenkomen, zodat makkelijk een totaaloverzicht van alle inzet opgevraagd kan worden

Onze collega Hans Haakman schreef over rust en duidelijk in de planning in tijden van coronacrisis. Lees hier meer over het onderwerp “rust en duidelijkheid in de planning”.

Hans Haakman

Waarmee hebben we in de afgelopen weken onze klanten geholpen?

Met tijdelijk personeel, extra capaciteit, met meer handjes, met ondersteuning van planners. Maar vooral ook met advies en deskundigheid. Een paar voorbeelden:

 • Crisismanagement met de snelle inzet van onze managing consultants
 • Interim ondersteuning bij crisisplanning in ziekenhuizen
 • Advies over nieuwe roostermethodieken in tijden van crisis
 • Interim ondersteuning bij cohortplanning in de VVT

Wij staan open voor vragen van iedereen. Heb je een vraag over bijvoorbeeld:

 • Aangepaste dienstroosters, hoe maak je die op deze korte termijn?
 • Hoe krijg je het juiste gekwalificeerde zorgpersoneel nog op de juiste plek?
 • Hoe gebruik je je flexibele schillen met zo weinig mogelijk verplaatsing van medewerkers?
 • Wat doe ik met overcapaciteit nu, kan ik dat later ook inzetten?
 • Hoe maak je via capaciteitsplanning “plus-min” scenario’s, zodat je snel weet wanneer je de personele bezetting moet op- of afschalen?
 • Hoe moet ik omgaan met de verlofstuwmeren die nu ontstaan in mijn teams?

Stel hier je vraag

Pagina delen: